Monday, March 13, 2006

På tal om kaffe....

Gammelgubben Brasved snackar ju ofta om Blue Mountain kaffet som ska vara så exklusivt och gott (vilket han lovat att bjuda på nästa gång jag är i gbg)
Men jag har nu kommit fram till vilket kaffe det är som gäller om man är ute efter exklusivt och dyyyyyyyyrt kaffe, då är det Kopi Luwak man ska dricka.

Det är lite olika uppgifter på nätet ocm både pris och tillgång på detta kaffe
Prisuppgifterna varierar mellan 2000:- per kilo och 7000:- per kilo och den årliga produktionen uppges till mellan 250 och 500 kilo per år.
I vilket fall som helst ska jag ha tag i ett paket, måste ju testa
Kahls i Västra Frölunda verkar ha det till försäljning, Brasved...kan du köpa ett par kilo?


Kopi Luwak:
Ett av världens mest exklusiva kaffe, Kopi Luwak, kommer från öarna Sumatra, Java och Sulawesi som ligger i den Indonesiska övärlden. Vårt kaffe kommer från plantaget Kayu Mas Estate vid berget Ljen i östra hörnet på Java. Kopi är det Indonesiska ordet för kaffe och Luwak heter det mungobesläktade djur som har en ”aktiv” del i skördningsprocessen av det råa kaffet. Födan består bl a av kaffebär och eftersom Luwaken är väldigt kräsen väljer den ut endast de finaste, rödaste bären. Tarmsystemet tar bara hand om fruktköttet och låter sedan kaffebönan, som matsmältningsorganet inte kan bryta ner, avföras naturligt. Det sägs att jäsningsprocessen i Luwakens mage tillför kaffet en unik smak. Kaffet har en mustig, rik arom och smaken är jordig, len med en nästan sirapslik ton och ger en lång, ren eftersmak.

3 Comments:

At 7:31 AM, Blogger oscar said...

Faktum är att Blue Mountains helt vanliga kaffe (americano?) är över förväntan gott det med. Så man behöver inte nödvändigtvis lägga hundra spänn på en kopp.

 
At 10:59 AM, Blogger ajja said...

Frågan är om jag ens skulle känna skillnad på en kaffe som kostade så mycket och va utskitet(!!?)från ett djur vs. Gevalia. Antar att man måste ha druckit soppan i bra många år.

 
At 9:13 PM, Blogger Brasved said...

Jag köpte 3 kilo, är påväg med posten till dig nu. För du över 19 papp till mitt konto i Schweiz?

Kopi Luwak har dom på café Blue Mountain. Tror en kopp kostar en hundring eller så. Har dock inte vågat prova. Räknas det ens som kaffe?

 

Post a Comment

<< Home